door Jos Rouw
Bij Rotys helpen we mensen om hun spreektalent te ontdekken en helpen we organisaties om hun verhaal opvallend goed uit te dragen. Dat doen we tijdens trainingen die we Communicators noemen. Natuurlijk krijgen we dan weleens de vraag: wanneer mag je jezelf een communicator noemen? En wanneer ben je een góede communicator?
Misschien is het ook wel een beetje een gek woord. Er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor, toch? Laten we dan beginnen bij de taal waar we het van lenen.
Ideeën en emoties helder overbrengen
Dit zegt het Cambridge Dictionary over communicator:
someone who is able to talk about their ideas and emotions in a way that other people understand: ‘Obviously teachers have to be good communicators.’
…Maar ze hebben ook een specifiek woordenboek voor Business English, en dat zegt:
used to refer to a person when you are thinking about how good they are at communicating their ideas to other people: ‘Many employees complain that their bosses are poor communicators and bad at giving clear instructions.’
Heel belangrijk, maar dat is nog niet alles.
Zijn er meer communicators om je heen dan je dacht?
“Het korte antwoord is: iemand die communiceert. Maar iedereen communiceert, for better or for worse. En toch noemen we lang niet iedereen communicator, of wel?” schreef de Amerikaanse spreker en universitair docent Thomas J. Lee. “Misschien moeten we dat juist wel doen.”
Hij laat de gedachte los op organisaties. “Daar bedoel je met ‘communicator’ iedereen die zijn talent inzet om te communiceren namens het bedrijf. Het zijn speechschrijvers, publicisten, redacteurs, ontwerpers, producers, public affairs-medewerkers… Vaak bedoelen we ook leiders die aanleg hebben voor het spreken voor een groot publiek en in de media.”
Hij schreef dit in 2011, toen sociale media als Facebook en Twitter hun rol in de maatschappij groter zagen worden. “Is het niet tijd om, nu sociale media iedereen een groter bereik geven en zoveel invloed hebben op de publieke opinie, alle medewerkers te beschouwen als communicators?”
Hij vatte zijn punt zo samen: “Ieder bedrijf heeft veel meer communicators dan alleen degenen die betaald worden om te communiceren.”
Begrijpen hoe mensen lezen en luisteren
Een interessante definitie komt van Bill Bernbach, mede-oprichter van Doyle Dane Bernbach dat halverwege de vorige eeuw het eerste reclamebureau was dat copywriters en art directors naast elkaar zette. Bernbach zag reclame maken meer als kunst dan – zoals anderen in die tijd – als wetenschap. “Het is niet alleen wat je zegt dat mensen aanzet tot actie – het is ook hoe je het zegt.”
Wat maakt van iemand een communicator? Sterker nog, een goeie? Dit stuk is te mooi om te vertalen:
“It is insight into human nature that is the key to the communicator’s skill. For whereas the writer is concerned with what he puts into his writings, the communicator is concerned with what the reader gets out of it. He therefore becomes a student of how people read or listen.”
Daarbij is het belangrijk dat je je als communicator richt op wat er tijdloos is aan de mens, zei Bernbach. Verdiep je in de dingen die niet veranderen: onze drang om te overleven, om bewonderd te worden, om ergens in te slagen, om lief te hebben, om goed voor onszelf te zorgen.
“Je kunt geen goede leider zijn zonder een goede communicator te zijn.”
Vanuit dat begrip van hoe mensen in elkaar zitten, kun je werken aan een goede band met je publiek. Dat zeggen ze op Entrepreneur.com. “Goede communicators inspireren mensen. Ze creëren een persoonlijke connectie. (…) Het is the real work of leadership: je kunt simpelweg geen goede leider worden voordat je een goede communicator bent.”
Ze geven verschillende bekende tips – goed luisteren, lichaamstaal leren herkennen, jargon vermijden – waarvan dit een mooie is om uit te lichten: Prepare your intent.
“Een beetje voorbereiding doet heel veel om te kunnen zeggen wat je wil zeggen en om een gesprek te voeren dat ergens naartoe gaat. Bereid geen hele speech voor: zorg dat je weet wat het doel is en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Je communicatie wordt overtuigender en meer on point als je van tevoren je intentie duidelijk hebt.”
Als je dat interessant vindt, lees dan ook dit stuk van mijn collega Ruben over de basis van goede presentaties. Volgens ons hou je je daar vooral met deze 3 concepten bezig: contact, context en… intentie.
Overzicht op elk speelveld
Over Ruben gesproken: hij startte de Gym for Communicators die Rotys is. Waarom koos hij voor die naam, en wat is volgens hem een goede communicator?
“De communicator in jezelf train je niet zomaar. Het is niet zo dat je even één workshop doet en dat je er dan meteen bent. Je hebt fingerspitzengefühl nodig, en enorme ervaring. Niet alleen ervaring in je werk: in communiceren. Een echte communicator heeft inzicht in hoe communicatie van mens(en) tot mens(en) werkt en krijgt razendsnel overzicht op elk ‘communicatief speelveld’ dat hij of zij betreedt. Voor de meeste mensen klinkt dat als magie en daarvan weten we bij Rotys inmiddels: dat is het niet.”
“Rotys is een Gym for Communicators omdat we op een totaal onconventionele manier trainingen aanbieden. We staan nog maar aan het begin, dus heel zichtbaar is het nog niet. We werken aan een compleet aanbod zodat je op een betaalbare en toegankelijke manier kunt blijven werken aan je vaardigheden.”
“Zoals je regelmatig naar de sportschool gaat, of elke week oefent om een taal te leren, en jezelf ook een leven lang blijft ontwikkelen in je vak, zo zijn wij er voor de mensen die de communicator in zichzelf willen ontwikkelen.”
Dus! Continu werken aan je communicatiekracht. Bewust zijn van je intentie. Ideeën en emoties zodanig overbrengen dat anderen je begrijpen. Begrijpen wat zij zoeken, wat ze nodig hebben, en hoe ze dus lezen en luisteren. Dat heb je zo ongeveer nodig om een goeie communicator te zijn.
Wat zou er gebeuren als je sterker werd als communicator? Of niet alleen jij, maar je hele team? Doe mee aan onze trainingen en ontdek hoe je impact maakt op ieder publiek.