door Ruben Blom
Je staat voor een publiek. Er komen woorden uit je mond. Jij wil iets van je publiek, je publiek hoopt op iets van jou. Je hebt slides om te laten zien. Je hebt goed nagedacht over hoe je er vandaag uitziet. Je loopt elegant heen en weer op het podium. Dan klappen ze voor je verhaal. Is dit presenteren? Nou, niet helemaal.
Een presentatie is een bijzondere situatie. Hoe vaak maak je je nou los van de groep om in je eentje voor ze te gaan staan? Voor verreweg de meeste mensen is dat niet alledaags. In mijn werk help ik mensen om in de rol van spreker te groeien.
En hoewel onze trainingen doorgaans op een podium plaatsvinden, is dit het eerste waar we sprekers bewust van maken: een presentatie begint niet op het podium – en eindigt daar ook niet.
Een presentatie staat nooit op zichzelf
Je verhaal is niet afgelopen als het applaus klinkt. Sterker nog: misschien begint het daar allemaal pas. Je had een bedoeling met je presentatie, je hoopte iets bij dit publiek voor elkaar te krijgen. Misschien direct (koop ons! geef mij een mandaat!), misschien indirect (praat over ons! stap achter mijn plan!).
In elk geval gaat de uitwerking van je presentatie zich pas later bewijzen. Wat als je publiek enthousiast is en in jouw idee mee wil? Waar moeten ze dan naartoe? Wat moeten ze dan doen?
“Je verhaal is niet afgelopen als het applaus klinkt.”
En, wacht even, hoe ben jij eigenlijk aan dit publiek gekomen? Wat is ervoor gebeurd dat jij dit podium hebt mogen beklimmen?
Een presentatie staat nooit op zichzelf. Het is onderdeel van alle communicatie die er is rond jouw onderwerp. Lijkt een open deur, maar de meeste sprekers die je ziet zullen je niet één-twee-drie antwoord kunnen geven op de vraag: ‘Wat wil je eigenlijk dat wij (publiek) nu gaan doen?’
Het geheim van succesvolle sprekers
Ken je van die sprekers die hun verhaal ontzettend goed lijken af te stemmen op hun publiek? Die precies weten wat te vertellen, hoe ze relevant moeten zijn? Hun geheim: ze hebben zich goed georiënteerd op de functie van hun presentatie. Ze weten het antwoord op vragen als ‘Waarom komt het publiek hier, wat verwachten ze?’ en ook ‘Wat wil ik van hun?’.
Die laatste vraag wordt zelden beantwoord met je einddoel (bijvoorbeeld verkoop) maar met een tussenstap (Ga naar onze website. Vraag een demo aan. Probeer deze nieuwe aanpak eens.)
Antwoorden op die vragen helpen een spreker om zich te oriënteren. Ze stellen haar/hem in staat om nauwkeurig te bepalen wat ervoor nodig is om interessant te zijn voor dit publiek.
Stilstaan bij de precieze intentie van je spreekbeurt verhoogt de relevantie van je inhoud voor je publiek. Ook geeft het je meer zelfvertrouwen tijdens je overdracht. En bovendien helpt het je om het vervolg vorm te geven – wat gebeurt er na het applaus? Hoe zet je het contact met je publiek voort?
Zo zie je maar dat presenteren meer is dan we geneigd zijn te denken!
Met welke intentie treed jij naar buiten? En hoe neem je je publiek daarin mee? Kom oefenen tijdens onze trainingen zodat je straks comfortabeler én overtuigender voor de groep staat.
Ruben Blom (1984) is oprichter van Rotys. Hij geeft storytellingworkshops en presentatietrainingen voor teams en organisaties – en deelt zijn kennis tijdens keynotes.