Presentatie voorbereiden? Doe het strategisch en scoor beter

door Ruben Blom

Als we een presentatie voorbereiden, vergeten we vaak om even uit te zoomen en strategisch na te denken. Zonde, want met een expliciete strategie bereid je je efficiënter voor en scoor je beter bij je publiek. Hoe bepaal je die strategie? Beantwoord eerst deze 4 vragen.

Door je strategie goed voor ogen te hebben, zul je andere keuzes – over structuur, inhoud, overdracht – makkelijker kunnen maken. Strategie voor een presentatie gaat over 4 belangrijke ingrediënten. Die bepalen samen de ideale inhoud van je presentatie. Het gaat om…

  1. Je publiek
  2. Je doel
  3. Het beoogde gedrag
  4. Jij als spreker

We nemen ze één voor één door. Deze stappen komen uit onze How-To Gids ‘Snel, goed en strategisch presentaties voorbereiden‘.

1) Voor wie maak je je presentatie?

De sterkste presentaties zijn relevant voor de doelen en interesses van je publiek en passen in hun belevingswereld.

Het lijkt een simpele vraag: wie is je publiek? Maar met alleen het benoemen van bijvoorbeeld een beroepsgroep ben je er nog niet. Eigenlijk is de vraag: tot wie in het publiek richt jij je?

Dat kan iedereen zijn, maar vaak is dat niet zo. Er zitten misschien al klanten in de zaal, terwijl jij uit bent op de potentiële klanten. Of je roept collega’s op tot nieuw gedrag op de werkvloer en je weet dat sommigen dit al doen en anderen het nooit zullen overnemen. Richt je op degenen bij wie de winst zit.

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn als je je publiek in beeld brengt voor jezelf. Als je straks over inhoud nadenkt, is het beeld wat je van hun hebt de graadmeter voor wat goede inhoud is.

2) Wat is je doel met je presentatie?

Door als spreker je doel duidelijk voor ogen te hebben, worden zowel je inhoud als je overdracht sterker. Je kunt beter inschatten of je ‘op de goede weg bent’ als je goed antwoord kan geven op de volgende vraag.

Wat is je belangrijkste doel bij dit publiek? Dit is het ‘egoïstische’ stukje. Wil je iets verkopen? Heb je steun nodig voor een plan? Wil je vaker gevraagd worden als spreker?

Besef wel: je publiek informeren of inspireren is nooit een doel op zich. Zulke doelen leiden tot iets anders. Wat is dat?

Een tip van Ruben (oprichter van Rotys). Bekijk de rest ook!

3) Welk gedrag wil je aanmoedigen?

Elke presentatie (eigenlijk alle communicatie) heeft als doel om gedrag te veranderen.

Voor sommigen is dat gesneden koek, voor heel veel mensen is het een zin om even twee keer te lezen.

Het kan heel plat neerkomen op verkoop. Er zijn mensen die jouw product nu nog niet hebben, en daar wil je verandering in brengen. Het kan ook groter zijn: mensen scheiden hun afval nog niet genoeg en met jouw presentatie wil je je publiek daartoe bewegen.

Tot welk gedrag moet jij je publiek oproepen om je doel te behalen? Kun je dat formuleren in een opdracht? In dit geval: “Bereid presentaties altijd strategisch voor.”

Zo is het een duidelijke ‘call to action’, een oproep waar je publiek mee aan de slag kan.

Het werkt goed als je daar nog één element aan toevoegt: de waarde voor jouw publiek als ze je oproep opvolgen. Wat hebben zij eraan? “Bereid presentaties altijd strategisch voor, zodat je je publiek makkelijker aanzet tot actie.”

4) Wie ben jij als spreker?

Het publiek heeft behoefte aan een duidelijk antwoord op de vraag: ‘Wie ben jij dat je dit aan ons vertelt?’

Het antwoord is ook handig voor jezelf: door goed te weten ‘hoe’ je op het podium staat, wordt je inhoud en overdracht logischer.

Het zit ‘m in de relatie tussen jou en het publiek. Sta je hier omdat je verkoper bent? Of is het interessanter dat je al jarenlang andere ondernemers bijstaat? Is het je levensdoel om dit verhaal aan iedereen te vertellen? Komt het voort uit een persoonlijke geschiedenis dat je zo bevlogen bent?

Hoe moet het publiek jou zien, zodat ze de waarde van je verhaal en je oproep makkelijker kunnen aanvaarden?

Nu kun je een effectieve presentatie voorbereiden

Met deze 4 ingrediënten kun je je strategie verder uitwerken. Je kunt een logische structuur vinden voor je verhaal. En je kunt die structuur invullen met precies die inhoud die je publiek nodig heeft om mee te gaan in jouw oproep.

Om je verder te helpen met je voorbereiding, hebben we de How-To Gids ‘Snel, goed en strategisch presentaties voorbereiden’ geschreven. Wil je ‘m toegestuurd krijgen? Roep dan ‘Hebben!’.

Laatste tip: je presentatie voorbereiden doe je natuurlijk niet zonder goed te repeteren. Wil je, voordat het weer showtime is, oefenen met een ervaren podiumcoach? Kies de training die bij je past, oefen op inhoud en overdracht, en straks ben je klaar om je publiek te verrassen.