Effectief presenteren: praktische tips van Ruben Blom (video)

door Jos Rouw

 

Als je binnenkort een effectieve presentatie wil geven, helpen deze tips je verder. Om jezelf slim voor te bereiden, de juiste inhoud bij elkaar te krijgen en straks je publiek tot actie aan te zetten. Check deze video’s met Ruben Blom, oprichter van Rotys.

Ruben studeerde ooit theater en ging daarna aan de slag als communicatiestrateeg. Naast het ontwikkelen van merken ging hij sprekers begeleiden die als vertegenwoordigers van die merken optraden. Zo ontwikkelde Ruben een interessante kijk op communicatie, presentaties en hoe je daarmee je publiek inspireert.

4 tips voor effectieve presentaties

In dit YouTube-afspeellijstje krijg je daar een handig voorproefje van. Ruben geeft vier praktische tips voor effectieve presentaties.

Eerst zie je de intro, waarin hij je vertelt waar je in elk geval níet aan hoeft te denken als je een presentatie voorbereidt. En dan komt de eerste tip.

Het begint allemaal bij de inhoud… of niet?

De inhoud van je presentatie is natuurlijk heel belangrijk. Maar wat wil je ermee bereiken? Ruben geeft je in de eerste video een selectiecriterium waarmee je de beste inhoud bij elkaar zoekt. Zodat je straks een doelgericht verhaal vertelt.

In de tweede video gaat hij dieper in op het doel dat je hebt als spreker. Video 3 draait om je publiek. Logisch, want je bereikt je doel alleen als je publiek dat ziet zitten, en ze zichzelf kunnen vinden in je verhaal.

Een goeie binnenkomer

Als je weet wat je wil bereiken met je presentatie, wat je publiek daar waardevol aan vindt, en welke inhoud daarbij past, kun je je verhaal gaan uitwerken. Een grote vraag is dan: hoe begin je? In de vierde video krijg je een praktische tip voor een goeie binnenkomer.

Hint: je hoeft niet de hele agenda door te nemen 🙂

Een presentatie staat niet op zichzelf

Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Bijvoorbeeld voor je taalgebruik tijdens je presentatie? Onze tip: ga voor appeltaart in plaats van procesoptimalisatie.

Besef ook dat je presentatie niet op zichzelf staat, maar deel uitmaakt van een groter plaatje. Of zoals Ruben een keer schreef: “Je verhaal is niet afgelopen als het applaus klinkt.” Want, zoals je hebt gezien, moet er dan juist iets gaan gebeuren.

Iedereen kan effectief presenteren. Ontdek tijdens een training hoe je jouw persoonlijke talent benut. Zodat je voortaan meer impact maakt op ieder publiek. Of dat nou vijf collega’s zijn in een vergaderzaal, of vijfhonderd mensen op een conferentie.