3 korte tips voor een boeiende presentatie

door Jos Rouw

Als je een boeiende presentatie wil geven, dansen er al gauw allerlei vraagtekens door je gedachten. Hoe zorg je dat je verhaal effect heeft? Wat ga je allemaal zeggen? En hoe ga je daar eigenlijk staan? Check deze 3 presentatietips. Over strategie, taalgebruik en je aanwezigheid op het podium.

Deze tips komen voort uit de eerste editie van de Rotys Open Jam. Ons evenement waar iedereen mag komen pitchen – en dan meteen praktische feedback krijgt om voortaan met meer impact voor de groep te staan.

1) Schrijf van tevoren eens expliciet je boodschap op

Heb je dat ook weleens meegemaakt, dat een spreker van wal stak en het verhaal nergens naartoe leek te gaan?

Veel mensen doen aan ‘Dumping content’ in hun presentaties, vertelt Ruben in dit filmpje.

 

Wie content dumpt, heeft zich vooral verantwoordelijk gevoeld voor het vullen van de spreektijd. Als we zoiets doen, vertellen we maar wat, zegt Ruben.

“Misschien heel interessante dingen, want we hebben allerlei verhalen te vertellen. Maar doordat we niet hebben nagedacht over onze strategie wordt de inhoud wat onsamenhangend. Alleen al voor ogen hebben ‘dit is de boodschap die ik in jullie hoofd wil krijgen’ kan het verschil maken.”

Ruben schreef ook een whitepaper over het snel en effectief voorbereiden van een boeiende presentatie. Daarin ontdek je waar je op kunt letten om een effectieve boodschap te formuleren. Hebben? Roep ‘Hebben!

 

2) Kies voor taart, niet voor procesoptimalisatie

Hè wat? Nou, het punt is: bij welke van die twee woorden zie je meteen iets voor je?

 

Zorg dat je publiek iets voor zich ziet als je aan het presenteren bent. Het is misschien even zoeken naar woorden, want in onze werkwereld hebben we een heleboel abstracte termen bedacht.

Maar het is de moeite waard. Met concreet taalgebruik maak je het je publiek makkelijker om iets te voelen bij je verhaal. En dat maakt je presentatie een stuk boeiender.

 

3) Come as you are

“Ik geef nu tien jaar presentatietrainingen. En als ik kijk waar we ons in presentaties zorgen om maken, zie ik dat dat de verkeerde dingen zijn,” zegt Ruben.

 

Hij benoemt dat we ons bij het presenteren vooral druk maken om zaken aan de buitenkant. Slides bijvoorbeeld.

“Maar het enige dat je echt meeneemt als je gaat praten, is jezelf. Als je dat doorhebt, ben je in staat om een connectie te maken met het publiek, om ze echt te zien, en om echt met ze te praten. En als je dat doet, dan ontstaat er iets moois.”

Wil je ervaren hoe je ‘als jezelf’ op het podium staat – en dan meteen ontdekken hoe je tot een boeiende presentatie komt? Doe mee aan onze trainingen.